hobby-cnc

Welcome to my
Robotic site.

 

 

Het aansturen van
Solid State Relais

Hier zijn enige solid state relais afgebeeld, waarbij u op moet letten op de afstand tussen de net- (220V) en de stuurschakeling.

robobits_6_01_1

Er zijn typen die met een spanning moeten worden aangestuurd en er zijn typen die met een stroom moeten worden aangestuurd (die hebben een serieweerstand nodig).

De meeste typen zijn met en zonder ingebouwde nulspanningsschakelaar ( die ervoor zorgt dat de Triac bij de fasedoorgang schakelt zodat geen storing wordt veroorzaakt) verkrijgbaar, voor stromen van 1,5 - 80A en nog wel meer.

De typen met ingebouwde nulspanningsschakelaar zijn werkelijk heel gemakkelijk omdat daardoor geen speciale ontstoormaatregelen moeten worden getroffen.

De aansturing

Dat is heel eenvoudig, voor typen met een stuurstroom beneden 10mA is het te overwegen een IC uit de reeks 74LS.. te nemen, maar met een ULN2803 gaat het ook en die kan grotere stromen verwerken.

Hier is dat ding met die lampen te zien.robobits_6_01_2

Deze SSR's worden met een stroom aangestuurd, de serieweerstanden zijn duidelijk te zien en er is 1,5V spanningsverlies in de stuurdiode .

Ik had een centronics aansluiting over (8 datalijnen en een geinverteerde datastrobe) dus wat is er makkelijker dan er een 74HC574 aan te hangen'? Dit is een latch die triggert op de achterflank van de geinverteerde datastrobe. Ik heb er nog een ULN2803 achtergehangen.

Ook de software is niet zo moeilijk. Dat is in basic, u opent een kanaal op een poort (COM of LPT) en stuurt er de data heen, de computer zorgt voor de rest. Maar als u het in assembler met een 8032 wilt doen dan moet er een speciale datastrobe komen tenzij u de ULN2803 rechtstreeks aan de poort hangt.

A.J. Lugtigheid

Dit artikelkomt uit het maandblad Robobits
 van de HCC gebruikers groep Robotica.
Wilt u meer weten over deze onderwerpen ?
kom dan naar onze Gebruikers dagen
 iedere eerste zaterdag van de maand.
sporthal "De Dissel" te Hooglanderveen

 

copyright © 2000 - 2007 Majosoft
www.majosoft.com

netherlands
england
germany

Heeft u ook een leuke hobby en wilt u die ook graag tonen ? Stuur een email naar majosoft at outlook dot com Wij maken voor u de site als u de gegevens aan kan leveren.

Do you have also a nice hobby and you want to show it. Please send an email to majosoft at outlook dot com . We make the site if you can deliver the information.

Haben Sie auch ein Hobby und wollen sie das sehn lassen. Bitte schicken Sie eine email zu majosoft at outlook dot com . Wir machen die zeite fur ihn, wenn sie uns die information geben.

[Robotic] [Projects] [Radio Control to PC interface] [Kermit] [Robotic Arm] [Robot arm 2] [Info] [Datasheets] [PICmicro microcontrollers] [Maandblad] [Beginners..... B+ boardje] [Het PeeWee interface] [Opamps deel1] [Opamps deel2] [Geisoleerde Accu Bewaking] [IR-PROXIM] [Inleiding digitale bouwstenen] [Digitale logische bouwstenen] [Het aansturen van Solid State Relais] [Finite State Machines om een Robot gedrag te Leren] [PWMDRV-S-M-L voor kleine tot grote motoren] [SENSOREN IN DE TUINBOUW] [Ombouw radiografisch bestuurbare rc auto naar Robot auto] [Grondbeginselen van de digitale logica] [SENSOREN IN DE TUINBOUW2] [U2352B A TCM] [Eenvoudige tiptoets] [Stappen motor sturing] [Robotic Links] [bijeenkomsten] [HCC Robotic Day  8 jan 2005] [HCC Robotic Day]