hobby-cnc

Welcome to my
Robotic site.

 

 

Kermit de Kikker
door Henk de Gans

Wie kent hem niet?


Daar ik de laatste tijd bezig ben met PICBasic en met PICmicro, zocht ik internet af naar informatie.Daar kwam ik al gauw in aanraking met twee boeken die beide items behandelen! De boeken heten AMPHIBIONICS en INSECTRONICS en zijn beide geschreven door Karl Williams. Beiden boeken gaan over de bouw van robots die geinspireerd zijn door reptielen en insecten. Hoewel er meerdere leuke ontwerpen instaan die je op weg kunnen helpen naar een eigen ontwerp, was er een die me heel erg aansprak! Dit was het ontwerp van een kikker! Met name de manier van voortbewegen en de mechaniek daarvoor benodigd was voor mij een uitdaging. Ik ben nu dus bezig met de bouw van "de hardware", en op deze pagina hoop ik de eerstkomende weken daarvan een verslag te doen. Alhoewel ik het ontwerp van Karl gebruik voor de basis van mijn ontwerp, zal het uiteindelijk resultaat totaal anders zijn.

het "chassis"

Op bovenstaande foto is het chassis te zien. Dit is gemaakt van 1.5 mm aluminium plaat.

De "kikkerpootjes"

Op de foto hierboven zie je de reeds geassembleerde "Kikkerpootjes"

De pootjes zitten aan het chassis!

Het begint een beetje te lijken, de poten zitten aan het chassis.

Zo, hij staat op zijn pootjes

Lijkt het op een kikker of op een kikker? De volgende stap is het maken van twee steunen voor de beide servomotoren die het geheel in beweging moeten gaan zetten.Deze staan in bestelling!

de moteren zitten er op!

Weer een stapje verder, de motoren zijn omgebouwd(vaste 2K2 weerstanden op de plaats van de ingebouwde potmeter, en mechanische blokkade weggehaald) en zitten op hun plaats.De volgende stap is de bedienings armen aan de servo´s

de hardware op een steun!

Ik ben inmiddels weer een hele stap verder.Beide bedieningsarmen zitten aan de beide servo motoren. Ik heb hier twee kettingschakelaars voor gebruikt, daar deze makkelijker rollen over de veer hefboom. Aan de voorkant zitten twee microschakelaars om de stand van de servomotor (en dus de stand van de veerpoot) te indiceren.Ik heb hem uiteindelijk op een steun gebouwd om alle functies te laten zien.Dit omdat ik tegen een probleem ben aangelopen.De "sprong beweging" wordt namelijk veroorzaakt door het aantrekken van de veer. Als je een te lichte veer gebruikt, komt de kikker van achter niet eens omhoog, en als je een te zware veer gebruikt kan de servomotor de kracht niet leveren hem te spannen! Ik heb op vele manieren getracht dit probleem op te lossen, maar zonder bevredigend resultaat. Of ik zou krachtiger servomotoren moeten monteren, daar zie ik echter van af. Het gaat uiteindelijk om het principe, en om de ervaring die ik bij dit project heb opgedaan met ondermeer de PicMicro.

de printplaat!

Hierboven afgebeeld de printplaat tot op dit moment. Gemonteerd zitten een 16F877A PICmicro met 20mHz Kristal en een 2 x 16 LCD scherm voor met name Debug doeleinden. Als sensoren komen er twee LDR weerstanden op, om hem te laten reageren op donker en licht, en een infrarood detector die aanraking moet detecteren. Deze sensoren zijn nog niet gemonteerd op deze afbeelding. Wel is te zien een van de gele led's die een indicator vormt van een van beide microschakelaars van een van beide poten(stand poot)

COPYRIGHT©2003-2008 HENK DE GANS

Klik hier en bewonder meer projecten van Henk

 

 

copyright © 2000 - 2007 Majosoft
www.majosoft.com

netherlands
england
germany

Heeft u ook een leuke hobby en wilt u die ook graag tonen ? Stuur een email naar majosoft at outlook dot com Wij maken voor u de site als u de gegevens aan kan leveren.

Do you have also a nice hobby and you want to show it. Please send an email to majosoft at outlook dot com . We make the site if you can deliver the information.

Haben Sie auch ein Hobby und wollen sie das sehn lassen. Bitte schicken Sie eine email zu majosoft at outlook dot com . Wir machen die zeite fur ihn, wenn sie uns die information geben.

[Robotic] [Projects] [Radio Control to PC interface] [Kermit] [Robotic Arm] [Info] [Datasheets] [PICmicro microcontrollers] [Maandblad] [Robotic Links] [bijeenkomsten] [HCC Robotic Day  8 jan 2005] [HCC Robotic Day]