hobby-cnc

Welkom op mijn
Hobby Modelbouw site.

 

 

Het maken van een Prieel op schaal 1:12

prieel

Om een Prieel te maken gaat u als volgt te werk:

6 pilaren (E) draaien van 12 mm rond of ronde stokjes van 12 mm gebruiken en hier een penverbinding van 4 mm inzetten. 20 balustradeplaatjes (F) maken van 70 x 24 mm, uit 4 mm triplex. 5 balustraderanden (F) maken van 10 x 8 x 134 mm met een zaagsnede of freesnaad van 4 mm, waar de 4 balustradeplaatjes in vast gelijmd worden. De uiteinden invijlen , zodat ze goed tussen de pilaren passen. 5 onderranden (F) voor de balustrade maken van 8 x 8 x 134 mm en de boeken schuin maken. 6 afwerkranden (G) maken van 136 x 24 mm, uit 4 mm triplex. Trapje (J) maken van latje van 10 x 15 x 160 mm. Bodemplaat (A) maken uit b.v. 4 mm triplex en de randen met een latje van 10 x 4 mm afwerken, zodat een opstaande rand ontstaat. 6 segmenten maken voor de onderkant van het prieel (6 x 8), zodanig dat er 8 mm ruimte langs de randen overblijft om de buitenkant af te werken met stukjes triplex van 30 x 4 mm, de 6 segmenten (B) maken van een latje van 30 x 20 mm. 2 zeskantige platen (C) maken voor de vloer en het plafond van het prieel uit 4 mm triplex en hier 4 mm gaten in boren 16 mm uit de hoeken (door beide platen tegelijk boren ). 6 x dakplaat (D) maken uit 4 mm triplex en deze in de gewenste vorm in elkaar lijmen.

fig3k

In elkaar zetten en afwerken;

De 6 segmenten (B) onder de vloerplaat (C) lijmen en als de lijm droog is op de reeds afgewerkte bodemplaat (A) lijmen, daarna de segmenten tussen de bodemplaat en de vloerplaat afwerken met strookjes triplex van 4 mm die aan de uiteinden schuin gemaakt moeten worden om ze goed te laten passen. Daarna de 6 pilaren (E) in de vloerplaat lijmen, waarna de plafondplaat (C) met lijm op de pilaren vastgezet wordt. Daarna de 6 afwerkranden (G) voor het plafond aan de uiteinden schuin afvijlen, zodat ze goed tussen en tegen de pilaren passen en dan pas vastlijmen. Daarna de 5 onderranden voor de balustrade (F) tussen de pilaren op de vloerplaat vastlijmen, maar wel zodanig dat de balustradeplaatjes goed recht komen te staan, als de balustraderand met de ingelijmde balustradeplaatjes later tussen de pilaren geplaatst wordt. De balustraderanden met de ingelijmde balustradeplaatjes worden nog niet geplaatst, omdat het verfwerk anders niet goed uit te voeren is. Nu gaan we, na goed schuren, de reeds in elkaar gezette delen + de losse balustraderekjes + trapje, in de gewenste kleur verven, wat 3 of 4 keer moet gebeuren. Tussen iedere verdaag het verfwerk ook weer licht opschuren en goed stofvrij maken. Dan lijmen we de losse balustraderekjes tussen de pilaren en tegen de binnenkant van de reeds geplaatste onderrand, daarna lijmen we het trapje vast op zijn plaats.

fig1k

Daarna lijmen we het van te voren in elkaar gelijmde puntdak van de 6 dakdelen(D) met het lijmpistool op het prieel en werken het af met elkaar overlappende fineerstrookjes van 11 mm. De overlappende fineerstrookjes ( ongeveer 132) worden met lijm vastgezet en de 6 naden van het dak worden met strookjes fineer van 6 mm afgewerkt, daarna maken we de punt van het dak iets plat, om de sierpunt , die we van te voren gemaakt hebben te kunnen plaatsen.
Hierna verven we het dak in de gewenste kleur.
Als laatste plaatsen we 6 haakjes vlak bij het plafond in de pilaren aan de binnenkant van het plafond en 6 oogjes net boven de balustrade. We maken 10 gordijntjes van ongeveer 130 x 210 mm en doen deze op een stukje elastiek dat over en aan de haakjes vastgezet wordt, daarna met stukjes lint de gordijntjes net boven de balustrade, dmv. de oogjes, vastzetten.

fig2

Lid van : Modelbouw Vereniging Vlaardingen


[Hobby Model bouw] [Handige modelbouw tips] [handige tips algemeen] [GB - General tips for the model builder] [De - Tips für den vorbildlichen Erbauer] [Alles over modelbouw zeilen] [Manden vlechten] [Het Hoe en Wat van  scheeps masten] [Het maken van een vitrine kast] [Het maken van een Vacutherm] [Het maken van model bouw wagen veren] [Het maken van relingen van modelbouw schepen] [Het kleuren van materiaal] [Het maken van een modelbouw kruiwagen] [Speelgoed voor poppenhuis] [Beginners Stoom machine] [Achtkant korenmolen - model gas] [Het maken van een prieel op schaal] [Schaal modellen] [Poppen huizen] [T Dries] [Rien van Zandbeek] [L van t Hof] [Poppenhuis ( Dollhouse ) L van t Hof] [Cevering] [Poppen huis ( Doll House ) van Dhr. Cevering] [J Louw] [Poppenhuis ( Dollhouse ) Mevr. J Louw] [Stoom machines] [P van der Ende] [PhotoGallery] [M Alewijn] [Stoom machine van Dhr. M. Alewijn] [G Jonkman] [Stoom machine van dehr. G. Jonkman] [Hetelucht motor KY KO] [Verticale stoom machine GEORGINA] [Stoom trein Invicta] [De Jong] [Dijkgraaf] [Scale Model Steam Engine van dehr Dijkgraaf] [P van Dijk] [Wielaard] [Houten modellen] [Tom Spithoven] [Houten Schaal modellen van Tom Spithoven] [Rien van Zandbeek] [Houten schaal modellen van Rien van Zandbeek] [R Hoefakker] [P van Dijk] [B van der Weiden] [Burgerhout] [De Haringbuis] [Radio Grafisch bestuurbare boten] [JV van der Borden] [ER Breederveld] [Model Schepen van Dhr Breederveld] [Radio Grafisch bestuurbare auto's] [ER Breederveld] [R/C Truck van Dhr. Breederveld] [Schaal modellen op Brandstof] [M Alewijn] [Model Trein van Dhr Alewijn] [Brandweer wagen Ahrens - Fox Motorspuit] [GB - Fire-engine Ahrens - Fox] [Modelbouw Schepen] [R Hoefakker] [P van Dijk] [MH Haverhoek] [Modelbouw schepen van MH Haverhoek] [Frans van der Burg] [Modelbouw schepen van Frans van der Burg] [De Liberty] [Peet Woning] [Modelbouw schepen in flessen] [MH Haverhoek] [Model bouw schepen in flessen van MH Haverhoek] [JWM Vasenna] [Model Schepen in Flessen van Dhr. JWM Vasenna] [Klokken] [Tom Spithoven] [GB] [Wielaard] [Lier Skeleton Klok] [GB] [Zelfbouw Molens] [Han Vis] [Tentoonstellingen] [Nieuw Beierland 04 feb 2006] [opendag nieuwbeierland 4 feb 2006]