hobby-cnc

Welkom op mijn
Hobby Modelbouw site.

 

 

Het maken van een Vacutherm

image002

In de industrie wordt de vacutherm veel gebruikt om artikelen te verpakken. We hoeven maar om ons heen te kijken om te zien wat er allemaal in de folie zit. Om maar een voorbeeld te noemen; in de orthopedische schoenmakerij wordt een vacutherm gebruikt om aangepaste leesten af te zuigen, zodat kan worden bekeken of er wat aan verandert moet worden en waar. Ook in de modelbouw kunnen we er goed gebruik van maken, want er zijn veel dingen te bedenken die gemakkelijk en toch heel mooi te maken zijn met behulp van de vacutherm.

Voor de scheepsbouwers; containers en zelfs hele rompen (mits de vacutherm groot genoeg is en voldoende vermogen heeft). Verder zijn er nog voorbeelden genoeg te noemen; kopjes, schoteltjes, hoedjes, petjes enz. de mogelijkheden zijn legio.

Toen ik een paar jaar geleden mijn zigeunerwagen maakte, kwam ik tot de ontdekking dat er niets in schaal 1:8 te koop was van serviesgoed e. d. Dus ben ik zelf aan de slag gegaan en heb veel dingen o.a. het fornuisje, zelf gemaakt. Eerst van hout een mal gemaakt en later bij het bedrijf waar ik werk, onder de vacutherm laten afzuigen. Als we onderdelen onder de vacutherm willen leggen, moeten we met een paar zaken rekening houden. Zorg dat het voorbeeld altijd een halve centimeter hoger is dan dat het moet zijn. Ook is het belangrijk dat de voorbeelden altijd enigszins taps toelopen. Dit is nodig om de voorbeelden uit de folie te krijgen en om ze netjes af te kunnen werken. (schuren of vijlen) Eveneens is het raadzaam om de voorbeelden van een dusdanige structuur te maken, dat ze bestand zijn tegen de zuigkracht en hierdoor niet in elkaar worden gedrukt. Door gesprekken met andere modelbouwers, ben ik op het idee gekomen om zelf een vacutherm te maken, maar dan kleiner dan op het werk. Om er n te maken, moet je wel weten hoe het werkt en waar je rekening mee moet houden.

De folie wordt in een raamwerk vastgezet en gelijkmatig verwarmd. Het model dat wordt afgezogen, wordt op een metalen plaat met gaatjes gezet. Als de folie warm is laat men die over het voorbeeld zakken, terwijl aan de onderkant hete lucht wordt afgezogen.

Het maken van een vacutherm.

Deze bestaat uit een kist en een raam om de folie in vast te klemmen. De kist heb ik gemaakt van 9 mm multiplex, afm. 30 x 22 x 10 cm, en helemaal dicht. Ik heb voor deze maten gekozen, omdat de folie die ik gebruik 60 x 45 cm is en er dus 4 plaatjes uit n plaat gehaald kunnen worden. Maar u kunt de maten natuurlijk zelf aanpassen. Aan de achterkant van de kist heb ik een gat gemaakt om de slang van de stofzuiger in te steken. Aan de voorkant van de kist heb ik ook een gat gemaakt. Dit is om de zuigkracht te regelen en daarom is dit gat afsluitbaar met een draaibaar klepje (zie tek. l). In de bovenkant heb ik gaatjes geboord van 4 mm, maar de afmeting is niet zo belangrijk. Het is wel belangrijk dat er voldoende lucht door kan. Aan de bovenkant van de kist heb ik, langs de rand overal, en tussen de gaatjes op gelijkmatige afstand, tochtband geplakt. Dit om de plaat die hier op komt te liggen, vlak en op gelijkmatige afstand van de kist te houden en er dus overal lucht kan worden weggezogen. (zie tek. 2 en 3)

De plaat die op de kist komt te liggen (bij mij 3 mm aluminium), is binnen de tochtband over het hele oppervlak voorzien van gaatjes.(max. 5 mm) Als de gaatjes groter zijn loopt u de kans dat de warme folie er door zakt en dan kapot gaat als de lucht wordt afgezogen. Tevens valt dan het vacuum weg. Nu de aluminium plaat op het tochtband leggen en op diverse plaatsen vastzetten met schroefjes, zodat ze goed afsluiten en toch vlak blijven. Op de plaat plakt men ook tochtband rondom. Dit om de af te zuigen folie luchtdicht op de aluminium plaat te kunnen leggen. De kist is nu klaar. Wat we nu nog nodig hebben, is een raam om de folie in vast te klemmen. (tek. 4 ) Dit raam moet even groot zijn als de kist. Ik heb hem gemaakt van 3 mm aluminium en de breedte van de rand op

2,5 cm gehouden. In de omtrek gaatjes geboord, aan de onderzijde verzonken en boutjes M 3 met moertjes gemonteerd. De lengte van de boutjes moet genoeg zijn om de plaat die er later nog op komt, met vleugelmoeren vast te kunnen zetten. Het tweede raam (zijaanzicht tek. 4) heb ik gemaakt van 8 mm perspex en ook van gaatjes voorzien. Deze gaatjes moeten aan de onderzijde ingekamerd worden, om bij het monteren de moertjes te kunnen herbergen. Op de aluminiumplaat leg je nu de folie, dan het perspexraam er op, rivetringen over de boutjes en vastzetten met de vleugelmoeren. Het raam voor de folie is nu klaar en kan op de kist gelegd worden, op de aluminiumplaat met het tochtband.

Van een oude stofzuiger heb ik het filter verwijderd en natuurlijk ook de stofzak, zodat ik minder weerstand heb en de motor van de stofzuiger niet te warm wordt. (pas op voor doorbranden!!) Voor het verwarmen van de folie, heb ik een oude grillpan gebruikt, omdat ik die nog had staan. Maar ook een straalkacheltje, verfafbrander of ander verwarmingselement is te gebruiken, mits het maar genoeg vermogen heeft en het gelijkmatig verwarmd.

Hoe nu verder?

De grillpan heeft ongeveer 15 min. nodig om op temperatuur te komen. Intussen leg ik de onderdelen die ik wil afzuigen op de kist, steek de stofzuigerslang in het gat en zet de klep aan de voorkant open. Nu leg ik het rooster met de ingeklemde folie op de pan en wacht tot die ongeveer 5 cm is doorgezakt door de warmte. Nu snel het rooster op de kist leggen ( pas op! HEET!), de stofzuiger aanzetten en met de klep de zuigkracht regelen, zodat de folie goed over de onderdelen heen trekt.

Hier is wel enige oefening voor nodig, maar als het een keer niet lukt kunt u altijd nog de folie plaatselijk verwarmen met bv. een fohn of anderzins, terwijl de stofzuiger blijft draaien. Als alles is afgekoeld, kan de stofzuiger uit en de onderdelen uit de folie worden gehaald. Daarna afwerken door vijlen of schuren. Daarna de keus aan u, verven of niet. Ik wens u veel succes met het maken van deze vacutherm, maar mocht u nog vragen hebben, ben ik tot helpen en advies bereid. Ik ben zeer benieuwd naar uw ervaringen en resultaten.

Rien van Zandbeek, Delft

Lid van : Modelbouw Vereniging Vlaardingen


[Hobby Model bouw] [Handige modelbouw tips] [handige tips algemeen] [GB - General tips for the model builder] [De - Tips fr den vorbildlichen Erbauer] [Alles over modelbouw zeilen] [Manden vlechten] [Het Hoe en Wat van  scheeps masten] [Het maken van een vitrine kast] [Het maken van een Vacutherm] [Het maken van model bouw wagen veren] [Het maken van relingen van modelbouw schepen] [Het kleuren van materiaal] [Het maken van een modelbouw kruiwagen] [Speelgoed voor poppenhuis] [Beginners Stoom machine] [Achtkant korenmolen - model gas] [Het maken van een prieel op schaal] [Schaal modellen] [Poppen huizen] [T Dries] [Rien van Zandbeek] [L van t Hof] [Poppenhuis ( Dollhouse ) L van t Hof] [Cevering] [Poppen huis ( Doll House ) van Dhr. Cevering] [J Louw] [Poppenhuis ( Dollhouse ) Mevr. J Louw] [Stoom machines] [P van der Ende] [PhotoGallery] [M Alewijn] [Stoom machine van Dhr. M. Alewijn] [G Jonkman] [Stoom machine van dehr. G. Jonkman] [Hetelucht motor KY KO] [Verticale stoom machine GEORGINA] [Stoom trein Invicta] [De Jong] [Dijkgraaf] [Scale Model Steam Engine van dehr Dijkgraaf] [P van Dijk] [Wielaard] [Houten modellen] [Tom Spithoven] [Houten Schaal modellen van Tom Spithoven] [Rien van Zandbeek] [Houten schaal modellen van Rien van Zandbeek] [R Hoefakker] [P van Dijk] [B van der Weiden] [Burgerhout] [De Haringbuis] [Radio Grafisch bestuurbare boten] [JV van der Borden] [ER Breederveld] [Model Schepen van Dhr Breederveld] [Radio Grafisch bestuurbare auto's] [ER Breederveld] [R/C Truck van Dhr. Breederveld] [Schaal modellen op Brandstof] [M Alewijn] [Model Trein van Dhr Alewijn] [Brandweer wagen Ahrens - Fox Motorspuit] [GB - Fire-engine Ahrens - Fox] [Modelbouw Schepen] [R Hoefakker] [P van Dijk] [MH Haverhoek] [Modelbouw schepen van MH Haverhoek] [Frans van der Burg] [Modelbouw schepen van Frans van der Burg] [De Liberty] [Peet Woning] [Modelbouw schepen in flessen] [MH Haverhoek] [Model bouw schepen in flessen van MH Haverhoek] [JWM Vasenna] [Model Schepen in Flessen van Dhr. JWM Vasenna] [Klokken] [Tom Spithoven] [GB] [Wielaard] [Lier Skeleton Klok] [GB] [Zelfbouw Molens] [Han Vis] [Tentoonstellingen] [Nieuw Beierland 04 feb 2006] [opendag nieuwbeierland 4 feb 2006]