hobby-cnc

Welkom op mijn
Hobby Modelbouw site.

 

 

Speelgoed voor poppenhuis

Stokpaardje

Kopje volgens tekening uitzagen uit 2 mm dik hout, gat van 2 mm boren voor het handgreepje van 14 x 2 mm en een gat van 1.5 mm boren op de plaats van liet oog.Maak 2 blokjes van 6 x 4 x 4 min. zaag of frees in 1 blokje de sleuf voor het vastlijmen van het kopje. niet aan de andere kant een boorgat van 2 mm en in het 2e blokje een boorgat van 2 min voor liet inlijmen van de ronde steel van 2 mm en een boorgat van 1 mm. voor liet monteren van de wielas. Maak 2 wielen van 10 x 2 mm en een asje op de juiste lengte en monteer deze 2 wielen pas. als alles goed in de verf staat.

fig1
fig2

Kinderwagen

Zaag de " bak " van de kinderwagen volgens tekening uit een stukje hout van 8 mm dik en boor hierin de 2 gaten van 1 min voor de wielassen + 1 gat voor de montage van de handgreep van 1.1 x 2 min met een spijkertje.

Maak 4 wielen van 8 x 2 mm en 2 asjes. monteer de 4 wielen pas als alles goed in de verf staat.

Blokken wagen

Maak een bakje van 20 x 25 x 9 mm, van 1,5 of 2 mm dik hout. Lijm onder dit bakje 2 balkjes van 20 x 4 x 3 mm voor de montage van de 4 wielen en boor aan de uiteinden de gaten voor de spijkertjes. Lijm een balkje van 8 x 4 x 2 mm met een boorgat voor het trektouwtje onder het bakje tegen de wielas. Maak 4 wielen van 8 x 2 mm en monteer deze met kleine spijkertjes aan de 2 balkjes onder het bakje als alles goed in de verf staat. Maak wat kleine gekleurde blokjes om de wagen te vullen.

kar
kinderwagen

Kruiwagen met 4 wielen

Maak het binnenbakje volgens de aangegeven maten en lijm dit tussen de 2, op maat gemaakte, zijschotten. Hierin moeten eerst de 4 gaten van 1 mm voor de wielassen geboord worden, omdat de twee zijschotten dan nog op elkaar gelegd kunnen worden. Het binnenbakje en de zijschotten kunnen gemaakt worden van 1,5 of 2 mm hout. Maak 4 wielen van 12 x 2 mm en 2 asjes en monteer ze als alles goed in de verf staat.

Zeepkist

Maak de zitplaat uit een stukje hout van 20 x 20 x 2 mm en monteer hierop de rugsteun met de 2 schuine steunplaatjes. Maak de onderplaat uit een stukje hout van 45 x 10 x 2 mm en boor er een gat van 1 mm in voor de bevestiging van de voorste beweegbare wielbalk, lijm op deze onderplaat de afgewerkte zitplaat. Maak een balkje van 22 x 4 x 3

mm en een balkje van 26 x 6 x 3 mm en boor aan de uiteinden 1 mm gaatjes voor de wielbevestiging d.m.v.spijkertjes. Lijm het balkje voor de achterwielen op de juiste plaats onder de onderplaat en vul de 2 ruimtes op met vulstukjes van 5 x 4 x 2 mm. Boor 3 gaten van 1mm in het balkje voor de voorwielen (2 voor het besturingstouw en 1 voor de draaibare verbinding met de onderplaat). Maak 4 wielen van 11 x 2 mm en monteer deze wielen + de balk voor de voorwielen, als alles goed in de verf staat, met spijkertjes.

 

kar2
zeepkist

Trekkar

Maak het zitbakje volgens de tekening van 1,5 of 2 mm dik hout en lijm de wielbalk van 20 x 4 x 3 mm met boorgaatjes van 1 mm aan de uiteinden onder dit bakje.

Maak de trekstang + handgreep 51 x 3 x 2 mm + 11 x 2 x 2 mm en lijm de trekstang onder het bakje tegen de wielbalk. Maak 2 wielen van 8 x 2 mm en monteer deze met spijkertjes als alles goed in de verf staat.

kar2b
stoomwals

Stoomwals

Zaag de "romp" van de stoomwals volgens tekening uit een stukje hout van 30 x 13 x 14 mm en boor hierin de gaten van 1 mm voor de achterwielen, de voorvork en voor de schoorsteen een gat van 2 mm, lijm hierna de schoorsteen in de "romp".

Maak de voorvork uit een stukje dun metaal van 6 mm breed en buig dit in de aangegeven vorm 11 x 13 x 11 mm, boor er 3 gaatjes van 1 mm in voor de wielen en voor het draaibare bevestigingspunt in de "romp" met een spijkertje wat met .

soldeer of lijm vastgezet wordt. Maak het voorwiel van ¢ 11 x 12 mm en boor een gat van 1 mm midden door het voorwiel en maak er een passende as bij. Maak 2 achterwielen van 18 x 3 mm en boor hierin gaten van 1 mm voor de bevestiging met spijkertjes aan de "romp"

Maak de achterplaat voor de cabine 20 x 13 x 1 mm met daarin een gat voor de achterruit en een bovenplaatje van 14 x 13 x 1 mm en boor hierin 2 gaten van 1 mm, die ook gelijk in de "romp" geboord moeten worden als de bovenplaat op de achterplaat gelijmd is. Lijm daarna het geheel tegen de "romp" op de aangegeven plaats en monteer de 2 spijkersteunen.

Als alles goed in de verf staat, kunt u met spijkertjes de achterwielen monteren, het voorwiel in de voorvork monteren met het asje en de voorvork draaibaar in de "romp" monteren d.m.v. de spijkerverbinding

Eend met wielen

Zaag de eend volgens de tekening uit een stukje hout van 3 mm dik en boor 2 gaatjes van 1 mm voor de wielassen. Maak 4 wielen van 4 x 2 mm en 2 passende asjes, als alles goed in de verf zit, de 4 wielen monteren.

eend
locomotief

Diverse treinen

Voor nr. 1 t/m 8 is de wielmaat 4 x 2 mm en de boorgaten voor de wielen 0,8 mm. 1 Platte wagen 15 x 9 x 2 mm met 8 spijkertjes als steunen aan de zijkant.2 Tankwagen 15 x 9 x 2 mm met daarop een tank van ¢ 6 x 15 mm.

trein

3 Kiepwagen 15 x 9 x 2 mm met 2 zijsteunen van 8 x 4 x 1 mm met daartussen een bakje van 13 x 6 x 4 mm volgens tekening, wat vastgezet wordt met 2 spijkertjes..

trein3
trein2

4 Dichte wagen 15 x 9 x 9 mm.

5 Wagon 15 x 9 x 9 mm met ramen en een aan alle kanten uitstekend dak van 17 x 11 x 1 mm.

6 Wagen met schotten, onderkant 15 x 9 x 2 mm met daarop schotjes van 4 mm hoog en 1 mm dik. 7 Lokomotief, onderkant 20 x 9 x 4 mm, stuurhuis met deur en ramen 14 x 8 x 9 mm, ketel 0 8 x 11 mm, schoorsteen 0 2 mm en dak stuurhuis 10 x 11 x 1 mm.

8 Locomotief, onderkant 20 x 9 x 2 mm, stuurhuis 16 x 9 x 9 mm met deur en ramen, ketel 0 8 x 11 mm, schoorsteen ¢ 2 mm, dak stuurhuis 11 x 11 x 1, mm.

9 Locomotief met 8 wielen van 5 x 2 mm, onderkant 40 x 11 x 3 mm, stuurhuis met ramen 20 x 11 x 9 mm, ketel ¢ 10 x 16 mm, schoorsteen volgens tekening, dak stuurhuis 13 x 11 x 1 mm, kolenbak volgens tekening uit een blokje hout van 11 x 9 x 8 mm.

Voor alle treinen geldt: als alles goed in de verf staat, de wielen met spijkertjes of passende asjes monteren, ook het bakje van de kiepwagen.

De locomotief + de wagens kunnen ook met oogjes aan elkaar verbonden worden

Henk Cevering

Lid van :
Model Vereniging Vlaardingen


[Hobby Model bouw] [Handige modelbouw tips] [handige tips algemeen] [GB - General tips for the model builder] [De - Tips für den vorbildlichen Erbauer] [Alles over modelbouw zeilen] [Manden vlechten] [Het Hoe en Wat van  scheeps masten] [Het maken van een vitrine kast] [Het maken van een Vacutherm] [Het maken van model bouw wagen veren] [Het maken van relingen van modelbouw schepen] [Het kleuren van materiaal] [Het maken van een modelbouw kruiwagen] [Speelgoed voor poppenhuis] [Beginners Stoom machine] [Achtkant korenmolen - model gas] [Het maken van een prieel op schaal] [Schaal modellen] [Poppen huizen] [T Dries] [Rien van Zandbeek] [L van t Hof] [Poppenhuis ( Dollhouse ) L van t Hof] [Cevering] [Poppen huis ( Doll House ) van Dhr. Cevering] [J Louw] [Poppenhuis ( Dollhouse ) Mevr. J Louw] [Stoom machines] [P van der Ende] [PhotoGallery] [M Alewijn] [Stoom machine van Dhr. M. Alewijn] [G Jonkman] [Stoom machine van dehr. G. Jonkman] [Hetelucht motor KY KO] [Verticale stoom machine GEORGINA] [Stoom trein Invicta] [De Jong] [Dijkgraaf] [Scale Model Steam Engine van dehr Dijkgraaf] [P van Dijk] [Wielaard] [Houten modellen] [Tom Spithoven] [Houten Schaal modellen van Tom Spithoven] [Rien van Zandbeek] [Houten schaal modellen van Rien van Zandbeek] [R Hoefakker] [P van Dijk] [B van der Weiden] [Burgerhout] [De Haringbuis] [Radio Grafisch bestuurbare boten] [JV van der Borden] [ER Breederveld] [Model Schepen van Dhr Breederveld] [Radio Grafisch bestuurbare auto's] [ER Breederveld] [R/C Truck van Dhr. Breederveld] [Schaal modellen op Brandstof] [M Alewijn] [Model Trein van Dhr Alewijn] [Brandweer wagen Ahrens - Fox Motorspuit] [GB - Fire-engine Ahrens - Fox] [Modelbouw Schepen] [R Hoefakker] [P van Dijk] [MH Haverhoek] [Modelbouw schepen van MH Haverhoek] [Frans van der Burg] [Modelbouw schepen van Frans van der Burg] [De Liberty] [Peet Woning] [Modelbouw schepen in flessen] [MH Haverhoek] [Model bouw schepen in flessen van MH Haverhoek] [JWM Vasenna] [Model Schepen in Flessen van Dhr. JWM Vasenna] [Klokken] [Tom Spithoven] [GB] [Wielaard] [Lier Skeleton Klok] [GB] [Zelfbouw Molens] [Han Vis] [Tentoonstellingen] [Nieuw Beierland 04 feb 2006] [opendag nieuwbeierland 4 feb 2006]